424, 22481

Wat brengt een beleggingsplan op?

Wat brengt een beleggingsplan op

Beleggingsplannen brachten de voorbije vijf jaar tot elf keer meer op dan het spaarboekje met de hoogste spaarrente.

Banken zetten beleggingsplannen steeds nadrukkelijker in de markt als een alternatief voor spaarrekeningen, waarvan de rente vaak niet meer bedraagt dan het wettelijke minimum van 0,11 procent. Een beleggingsplan is een formule waarbij u meestal maandelijks of driemaandelijks via een automatische opdracht geld overschrijft naar een beleggingsfonds of een selectie van verschillende fondsen.

Bij sommige instellingen kan u zelf de fondsen selecteren waarin u wil investeren, maar meestal zullen banken of onlinebrokers zelf zogenaamde modelportefeuilles samenstellen in functie van het risicoprofiel van beleggers. Risicoschuwe beleggers krijgen een defensief beleggingsplan voorgeschoteld met fondsen die vooral investeren in (overheids)obligaties, terwijl de modelportefeuille voor offensieve beleggers grotendeels is samengesteld met aandelenfondsen.

Tip: Vergelijk het rendement van beleggingsplannen

 

Rendement

Een vergelijking leert dat het offensieve beleggingsplan van Easyvest de voorbije vijf jaar een gemiddeld jaarlijks rendement opleverde van 7,8%. Het dynamische beleggingsplan van Easyvest leverde de voorbije vijf jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van 6,7%. De portefeuilles van Easyvest zijn niet samengesteld met traditionele beleggingsfondsen, maar wel met indexfondsen. Die worden niet actief beheerd, maar volgen enkel de samenstelling van bepaalde indexen (zoals bijvoorbeeld de Bel20, de index van de grootste beursgenoteerde bedrijven in ons land). De top drie wordt afgesloten met het offensieve beleggingsplan van Evi, met een gemiddeld jaarlijks rendement van 6,6% over de voorbije vijf jaar.

Niet alle beleggingsplannen zijn even succesvol. Het gemiddelde rendement van alle beleggingsplannen samen bedraagt jaarlijks 2,7% over de voorbije vijf jaar. De slechtst presterende beleggingsplannen leverden een jaarlijks rendement dat niet hoger is dan de spaarrente. Na aftrek van de kosten is het reële rendement van sommige beleggingsplannen zelfs negatief.

Lees ook: De voordelen van een periodieke belegging

 

Risico

Bij de keuze voor een beleggingsfonds mag u zich niet enkel laten leiden door het rendement van de voorbije jaren. Om te beginnen vormen de rendementen uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Bovendien is het geen toeval dat offensieve en dynamische beleggingsplannen het hoogste rendement bieden. Dergelijke plannen beleggen veel meer in aandelen, waardoor hun potentieel rendement onvermijdelijk hoger is dan dat van de meer defensievere beleggingsplannen. Defensieve formules zullen op de lange termijn minder opbrengen, maar ze zouden in principe wel beter moeten standhouden tijdens beurscrisissen.

Vergelijk dus niet zomaar de rendementen van alle beleggingsplannen, maar vergelijk vooral de rendementen van de beleggingsplannen die overeenkomen met uw eigen risicoprofiel. Ter vergelijking: het best presterende defensieve beleggingsplan is dat van Easyvest. Het leverde de voorbije vijf jaar een gemiddeld rendement van jaarlijks 3,3%.

 

Spaarboekje

Een beleggingsplan is geen spaar- maar wel een beleggingsformule. Het rendement is niet gegarandeerd, want dat is helemaal afhankelijk van de prestaties van de onderliggende beleggingsfondsen. Het is dus perfect mogelijk dat tijdens een slecht beursjaar het rendement van het beleggingsplan negatief uitvalt. Dat betekent dat u geld verliest. Daar staat wel tegenover dat het potentieel rendement tijdens goede beursjaren vele malen hoger is dan dat van een gewoon spaarboekje. Beleggingsplannen zijn dus wel een alternatief voor het spaarboekje, maar enkel voor het gedeelte van uw spaargeld dat u de komende jaren niet nodig hebt.

 

 

Lees ook:

Andere tips over beleggingsplannen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.