Helft Belgen kent rente eigen spaarboekje niet
Zowat 97% van de Belgen heeft een spaarrekening, maar ruim de helft van hen weet niet hoeveel rente zijn of haar spaarrekening opbrengt. Dit blijkt uit een grootschalige iVOX-enquête in opdracht van BKCP Bank.
Tussen 4 en 10 oktober 2013 peilde iVOX bij duizend spaarders en duizend beleggers naar hun spaar- en beleggingsgedrag. Beleggers werden hierbij gezien als een subgroep van de spaarders. Ze vertegenwoordigen ongeveer 38% van de alle spaarders. Slechts een vijfde van de beleggers plaatst meer dan 50% van hun totale spaargeld in niet-spaarproducten.
Zowat de helft van de spaarders (51%) beschikt enkel over een spaarrekening en wenst dat zo te houden. Daarnaast heeft een op vijf een termijnrekening. Het afgelopen jaar konden de meesten geld opzij zetten (85%). Ruim de helft van hen spaarde minstens 200 euro per maand. Tien procent van de ondervraagden spaarde niets omdat hij of zij geen geld over had.
Spaarders die enkel een spaar- of termrekening hebben, vermijden de beurs omdat ze er te weinig van kennen (44%), bang zijn voor verliezen (41%) of over onvoldoende financiële middelen beschikken (39%). Bij een aanhoudende lage spaarrente is bijna een vierde bereid te investeren in vastgoed (38%).
Opmerkelijk: zowat de helft van de spaarders weet niet hoeveel zijn of haar spaarboekje opbrengt. Daarnaast zei 52% van de ondervraagden niet geïnteresseerd te zijn in nieuws over financiële zaken. Wie info wil, zoekt die bij een bankadviseur (43%) of –website (32%). Ook beleggers zoeken vooral raad bij een bankier voor het samenstellen en beheren van hun portefeuille. Daarbij mijdt meer dan de helft bepaalde beleggingsproducten om ethische redenen zoals kinderarbeid, tabak, vervuilende industrie en defensie.
Ook de crisis laat zich voelen. Slechts 27% van de respondenten denkt dat het einde stilaan in zicht is en meer dan de helft voelt zelf de financiële gevolgen. Dit aantal is beduidend hoger onder Franstalige (62%) dan Vlaamse respondenten (48%). Een op twee paste het koopgedrag aan en probeert nu ook meer geld opzij te zetten. Daarnaast verplaatste zowat een vijfde van de spaarders zijn spaargeld naar een kleinere bank. Onder de beleggers bouwde slechts 15% zijn portefeuille af door de crisis.
Tot slot meent een overgrote meerderheid (89%) dat de overheid de financiële instellingen in het oog moet houden om een bankencrisis te vermijden. Bij een dreigend faillissement mag de overheid ingrijpen, maar ruim 80% wil niet dat hun spaargeld gebruikt wordt om hun bank te redden.
Spaar aan de beste voorwaarden.
- Hoe verdubbelt u de rente op uw spaargeld bij uw bank?
- Spaart u slim? Doe de test
- Wat is de beste keuze als uw termijnrekening vervalt?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.