Moet ik mijn schuldsaldoverzekering bij de bank van mijn woonkrediet afsluiten?
Bij de meeste banken geldt een schuldsaldoverzekering als voorwaarde om een hypothecaire lening toe te kennen. Niks verplicht u er evenwel toe om uw hypothecaire lening en schuldsaldoverzekering bij dezelfde financiële instelling af te sluiten. Maar loont het om bij andere verzekeraars aan te kloppen?
Wat is eens schuldsaldoverzekering?
Een schuldsaldoverzekering betaalt het openstaande saldo van een lening – afhankelijk van welke dekking u kiest – deels of volledig terug wanneer de kredietnemer voor de einddatum sterft. Zo’n polis is wettelijk niet verplicht. Toch zullen de meeste banken ze als voorwaarde voor de toekenning van uw woonkrediet hanteren. Een schuldsaldoverzekering biedt hen immers de zekerheid dat ze het volledige kredietbedrag ook bij overlijden van de kredietnemer recupereren.
Woonkrediet en schuldsaldoverzekering bij dezelfde bank?
De bank die u het woonkrediet toekent, zal uiteraard ook proberen om de schuldsaldoverzekering binnen te halen. Toch bent u vrij om dat advies niet te volgen en bij andere spelers aan te kloppen.
Om te weten waar u de beste deal sluit, moet u twee belangrijke factoren afwegen. De bank waar u de lening afsluit, zal doorgaans een net iets gunstigere rentevoet voorstellen wanneer u er ook een schuldsaldoverzekering aangaat. Kiest u voor een andere verzekeraar, dan verdwijnt die korting. Het voordeel dat u met een schuldsaldoverzekering bij een andere bank boekt, moet dus groter zijn dan het voordeel dat u misloopt bij de bank van uw woonkrediet.
Een voorbeeld: de gemiddelde vaste rentevoet voor een woonkrediet met een looptijd van twintig jaar en een eigen inbreng van minstens 20% bedraagt volgens de Rentebarometer van Immotheker 1,44%. Leent u 150.000 euro, dan betaalt u bij die gemiddelde rentevoet in totaal 22.569 euro intrest. Schroeft de bank die rentevoet terug tot 1,34% omdat u er ook een schuldsaldoverzekering afsluit, dan betaalt u 20.946 euro intrest. Het verschil: 1.623 euro. Uw schuldsaldoverzekering moet bij een andere bank dan minstens 1.623 euro goedkoper zijn om er aan het einde van de rit voordeel te boeken.
Wat met de brandverzekering en loondomiciliëring?
Goed om weten, is dat bij een brandverzekering het plaatje er ongeveer identiek uitziet. De bank zal u opnieuw proberen te overtuigen met een extra gunstige rentevoet, maar u kunt ook bij een andere verzekeraar aankloppen voor een brandpolis .
Uw bank vraagt mogelijk ook om een loondomiciliëring. In de tariefbrochure van Belfius lezen we dat de combinatie van de schuldsaldoverzekering, de brandverzekering en de loondomiciliëring voor een looptijd van twintig jaar resulteert in een voordeeltarief van 1,78%, ten opzichte van een standaardtarief van 2,16%. Sluit u er enkel een schuldsaldoverzekering af, dan bedraagt het jaarlijkse voordeel op uw woonrente 0,20%.
- Aankoop woning vindt niet plaats als koper geen lening krijgt
- Bedrag hypotheeklening stijgt sterk
- Hoe koopt u als jongere zonder grote spaarpot een eerste huis of appartement?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.