Online woonlening niet altijd de goedkoopste

2
Reageer

Online woonlening niet altijd de goedkoopste

Bij een aantal banken hoeft u de zetel niet meer uit te komen om een woonlening af te sluiten. Het hele proces kan digitaal verlopen. Toch is dat niet altijd zo voordelig als het wordt voorgespiegeld.

Keytrade Bank is de nieuwste speler op de markt voor woonkredieten. Recentelijk breidde de onlinebank haar aanbod uit met een hypothecair krediet dat voor de volle 100% online wordt afgesloten. Ook bij enkele andere banken bestaat die mogelijkheid al. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Hello bank! (bankmerk van BNP Paribas Fortis) en KBC (waar het in wezen enkel een mogelijkheid is voor bestaande klanten).

 Laagste rente

Onlinespelers hebben traditioneel de naam om uit te pakken met de laagste tarieven. Voor de hypotheekmarkt gaat die vlieger niet helemaal op en is het beeld veel genuanceerder. Zo hanteert Keytrade Bank voor een lening met een looptijd van 20 jaar een minimale rentevoet van 1,76%. Dat is in de huidige marktomstandigheden een mooi aanbod, al toont de vergelijkingstool van Spaargids.be, die gebaseerd is op reële voorstellen aan klanten en dus niet op de geafficheerde rentevoeten, dat andere banken soms een nog beter voorstel in petto hebben. Bij de andere internetspeler, Hello bank!, ligt het minimumtarief trouwens nog een beetje hoger, op 1,90%.

 TIP: Woonleningen blijven erg goedkoop

 Niet onderhandelen

Het online afsluiten van een woonlening biedt het grote voordeel dat het heel makkelijk is. Het kan vanuit uw luie zetel. Een nadeel is dan weer dat er niemand is om mee te onderhandelen. Het is geen geheim dat banken nooit onmiddellijk hun beste aanbod op tafel leggen, maar dat enkel doen wanneer de klant interessantere voorwaarden van bij de concurrentie op zak heeft.

Bij Keytrade Bank is het alvast niet mogelijk om te onderhandelen over het rentetarief. “Onze onlinewoonkredieten zijn onmiddellijk het beste aanbod, in functie van de specifieke situatie van de klant”, klinkt het. Daar staat wel tegenover dat het tarief niet afhankelijk is van het al dan niet afsluiten van een schuldsaldo- of brandverzekering. Dat zijn typisch producten die bij de meeste banken worden gekoppeld aan het verkrijgen van een lagere rentevoet. Dat gebeurt trouwens ook bij Hello bank!, de andere internetspeler. Na het ingeven van de financiële gegevens krijgt de klant een rentevoet, waarop een korting wordt toegekend in functie van de verzekeringsproducten die nog worden afgesloten.

TIP: Betaal uw lening af met beleggingen

Blijven vergelijken

Het aanbod van pure online-woonleningen is vooralsnog beperkt, al lijkt het toch een kwestie van tijd vooraleer andere banken ook op de kar springen. Een onlinelening biedt het voordeel van snelheid en transparantie: u weet meteen waar u aan toe bent na het ingeven van al uw financiële gegevens. Dat is handig voor wie geen zin heeft om alle banken af te schuimen. Toch blijft dat een voor wie absoluut de allerlaagste rente uit de brand wil slepen. Alleen met een uitvoerige vergelijkingsoefening kunt u er zeker van zijn dat u voor uw specifieke situatie de meest voordelige rente uit de brand sleept.

 Wie het maximum uit die vergelijkingsoefening wil halen, doet er trouwens goed aan om de lening en alle bijproducten strikt gescheiden te houden. Wie apart zoekt naar de beste woonlening, schuldsaldoverzekering en brandverzekering is vaak beter af dan de bundels die banken aanbieden. Want vaak wordt het voordeel van de lagere rente teniet gedaan door duurdere verzekeringsproducten. Ook dat is een aspect dat u in rekening moet brengen en waarvoor u de woonlening beter apart vergelijkt.

TIP: Waar vindt u de goedkoopste woonlening?

Lees meer:

- Helft leent meer dan 80% van de waarde van zijn woning 
- KBC sluit woonpolis volledig digitaal af 
- Keytrade Bank lanceert woonlening tegen zeer scherpe voorwaarden

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(0 stemmen, gemiddeld 0 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over lenen