Woonleningen blijven erg goedkoop

0
Reageer

Woonleningen blijven erg goedkoop

De rente op woonleningen staat nog steeds erg laag. Wie een krediet wil afsluiten voor het kopen, bouwen of renoveren van een woning kan dus nog steeds koopjes doen. Keytrade Bank lanceerde recentelijk trouwens nog een woonkrediet met vaste rente op twintig jaar met een rentevoet van 1,65% voor mensen met een sterk dossier. En hoewel bankiers klagen dat ze niets meer verdienen aan die tarieven, durven een aantal banken daar in sommige gevallen nog onder te gaan.

Tussentijdse opsprong

Bij de jaarwisseling kende de rente op woonleningen nog een bescheiden opsprong. In 2016 bedroeg de gemiddelde intrestvoet voor hypotheekleningen met een vast tarief voor de hele looptijd van 20 jaar die via het netwerk van de Immotheker werden afgesloten minder dan 2% indien hoogstens 80% van de waarde van de woning werd geleend. Na Nieuwjaar steeg dat eerst tot 2,05% om vervolgens door te stoten naar 2,10%. De jongste weken was er echter weer een ontspanning, waardoor het gemiddelde kon terugzakken tot 2,06%.

Die beweging hing nauw samen met de evolutie van de langetermijnrente op de financiële markten. Indien de banken begin november hun geld voor tien jaar zouden herbeleggen in staatsobligaties kregen ze daar 0,44% rente voor. Eind januari was dat al 0,96%. Nadien zakte dat weer om voor het grootste deel van juni tussen 0,58% en 0,63% te schommelen.

Meer concurrentie

Bovendien werd de jongste weken ook de concurrentie tussen de banken aangescherpt. Zo verlaagde Hello bank!, de online bank van BNP Paribas Fortis, het tarief voor woonkredieten met een vaste rente op 20 jaar voor aanvragers met een sterk dossier van 2,00% naar 1,80%. Keytrade Bank zette zelfs nog een stapje verder met een beste tarief van 1,65%.

Niet alleen de online banken lieten zich daarbij gelden. Uit de voorstellen die kandidaat-kredietnemers uitwisselden op de website van Spaargids.be blijkt dat het tarief van Keytrade onder meer voor KBC, ING en AXA geen ondergrens hoeft te zijn.

Vooruitzichten

Vraag is nu wat er de komende maanden mag worden verwacht. Voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank Mario Draghi liet alvast al verstaan dat het einde van het zeer expansieve beleid van de Europese Centrale Bank, dat de rente kunstmatig laag houdt, stilaan in zicht komt. Toch moet dat niet meteen tot een paniekreactie te leiden. Het terugschroeven van de steun aan de economie zal immers maar zeer geleidelijk aan gebeuren, liet de centrale bankier doorschemeren.

Dit neemt niet weg dat er beweging komt in de rente. In de VS, waar de economie traditioneel voorloopt op de Europese, voerde de centrale bank dit jaar al twee keer een renteverhoging door en wordt nog een derde verwacht eind dit jaar. Voor volgend jaar gaat de markt uit van drie bijkomende renteverhogingen.

Uiteraard gaat het hier om verwachtingen en die zijn altijd wat onzeker, maar wie van plan is om een lening af te sluiten, houdt er maar beter rekening mee.

Lees meer:
- Helft leent meer dan 80% van de waarde van zijn woning 
- Energieleningen alleen nog voor sociale doelgroep en verenigingen 
- Is een eigen huis je beste investering?

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(0 stemmen, gemiddeld 0 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over lenen