422, 19967

Belg blijft trouw aan zijn bank, zelfs als elders meer opbrengst te rapen valt

Belg blijft trouw aan zijn bank, zelfs als elders meer opbrengst te rapen valt

De Belg overschat de opbrengst van zijn spaarrekening. Meer dan een kwart (27%) vermoedt meer dan 0,75% intrest te krijgen, blijkt uit een enquête in opdracht van Spaargids.be en Santander Consumer Bank. De meeste spaarrekeningen brengen nochtans niet meer op dan het wettelijke minimum van 0,11% en dan nog op voorwaarde dat het geld minstens een jaar behouden blijft. Opvallend is trouwens ook dat de Belg vooral op automatische piloot spaart en hij door zijn laksheid veel gemakkelijk te verdienen intresten laat liggen.

De bevraging die door iVox in september werd afgenomen bij duizend Belgen geeft aan dat de klassieke spaarrekening nog lang niet dood is. 76% van de Belgen zegt van dé basisspaarformule gebruik te maken.

Meer dan de helft van de Belgen doet zelfs elke maand een inspanning om het tegoed op zijn spaarrekening te laten aangroeien. Vooral uit voorzorg, zo blijkt. 61% zegt immers over een reserve te willen beschikken om aan eventuele pech het hoofd te kunnen bieden. Daarom is de mogelijkheid om het geld meteen op te vragen ook erg belangrijk. Daarnaast denkt 38% ook aan de opbouw van een kapitaal tegen de pensioenleeftijd. Voorts is ook sparen voor vakanties (27%) populair en wordt eveneens geld opzij gezet voor de kinderen (23%).

Opbrengst wordt overschat

Over de opbrengst van zijn spaargeld ligt de Belg blijkbaar minder wakker. 37% weet zelfs helemaal niet wat de rente op zijn spaarrekening is en 44% "denkt het te weten". Slechts 19% zegt zeker te zijn over zijn antwoord.

De meerderheid van de respondenten heeft de neiging de huidige rentevoeten en opbrengst op zijn spaarrekening te overschatten. Meer dan een kwart (27%) vermoedt meer dan 0,75% intrest te krijgen, terwijl de meeste banken aan het wettelijke minimum zitten, dat bestaat uit een basisrente van 0,01% en een getrouwheidspremie van 0,10% en de hoogste globale opbrengst bij een spaarrekening zonder voorwaarden 0,50% bedraagt. Mocht een bank vandaag 0,80% rente geven, dan zou 17% dit nochtans laag vinden.

Twee Belgen op de drie (66%) geven ook aan dat de stand van de rente hun spaargedrag niet beïnvloedt. Ze blijven evenveel sparen.

Getrouwheid mag geld kosten

Bijna de helft van de Belgen (47,5%) met een spaarrekening spaart maar bij 1 bank. Bij 39% wordt het spaartegoed gespreid over twee banken. De overige 13,5% heeft spaarrekeningen bij minstens drie banken. Tien jaar na het uitbreken van de financiële crisis is het spreiden van geld en dus risico over de diverse banken nog altijd niet sterk ingeburgerd.

Veranderen van bank om hun spaargeld meer te laten opbrengen, ligt bij de meesten niet voor de hand. Slechts 36% overweegt dit te doen bij een renteverschil van 0,20%. 7% zegt met al zijn geld te verhuizen, 29% houdt het op een gedeeltelijke transfert. De overige 64% zou dit niet doen. Voor hen is het verschil van 0,20% te klein om te veranderen, ze zijn al jaren trouw aan hun bank en willen dat blijven en/of ze zijn tevreden over de dienstverlening bij hun instelling.

Door niet in te gaan op betere aanbiedingen laten ze nochtans heel wat liggen, zeker als je het over meerdere jaren zou bekijken. Vijf jaar lang 10.000 euro op een spaarrekening van 0,11% laten staan, geeft een kapitaal van 10.055,12 euro. Hetzelfde bedrag even lang laten staan op een spaarrekening met een opbrengst van 0,50% zorgt al voor een aangroei tot 10.252,51 euro.

Het veranderen van bank wordt ook "al te veel gedoe" gezien. Nochtans kan je tegenwoordig al heel makkelijk van thuis uit een spaarrekening online openen. Ook in de kantoren duurt het slechts enkele minuten.

Veel geld, weinig kennis

De onverschilligheid blijkt verder ook uit de gebrekkige kennis van wat nochtans een basisproduct zou moeten zijn. Zo is de regeling van de fiscale vrijstelling op de spaarrekening maar door 15% van de Belgen volledig gekend.

En slechts 10% van de Belgen kan uit een reeks van zes mogelijkheden de twee correcte antwoorden (de centrale bank houdt de rente laag en ze doet dat om ons meer te laten consumeren) geven op de vraag waarom de huidige rentestanden zo laag zijn. Vaak wordt verwezen naar "de schuld van de banken".

Deze enquête bewijst nogmaals de lage financiële geletterdheid van de Belg, ook over basiszaken. Nochtans staat hij algemeen gekend als een grote spaarder.

Met praktische informatie, maar ook met de mogelijkheid om tarieven van banken te vergelijken, probeert Spaargids daar iets aan te doen. Zich goed informeren vergt daardoor slechts enkele minuten. Vijf minuten van uw tijd kunnen al volstaan om uw rendement te verdrievoudigen.

Lees ook: 

- Triodos verlaagt rente voor Maandsparen
- Fiscus ontvangt lading gegevens over buitenlandse rekeningen van Belgen
- Fiscale vrijstelling halveert

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.