228, 22253

Brandverzekering en woonlening moeten niet bij dezelfde bank

Brandverzekering en woonlening moeten niet bij dezelfde bank

Banken koppelen aan een woonlening steevast ook een brandverzekering. Toch staat niets u in de weg om elders een goedkopere verzekering af te sluiten, al heeft dat wel consequenties.

Zo’n 95 procent van de gezinnen heeft een brandverzekering. De verzekering kan eigenlijk beter worden omschreven als een woningverzekering, want ze dekt veel meer dan enkel brandschade. Ze komt ook tussen wanneer een voertuig tegen de gevel botst, de bliksem inslaat, storm of hagel schade veroorzaken of er zich een natuurramp voordoet. En dat zijn maar enkele van de risico’s die een brandverzekering standaard dekt. Daarnaast is het mogelijk om nog bijkomende dekkingen af te sluiten, zoals bijvoorbeeld voor diefstal of inbraak.

Het is geen wettelijke verplichting om een brandverzekering af te sluiten, al is het zeker aan te raden om dat te doen. Wanneer u bij de bank aanklopt voor de een woonlening, zal de bank vrijwel altijd ook eisen dat de woning waarvoor u leent gedekt is met en brandverzekering. Let wel: de bank mag u daarentegen niet verplichten om de brandverzekering bij haar af te sluiten. Het staat u vrij om elders een (goedkopere) verzekering af te sluiten.

Lees ook: Hoe kunt u besparen op uw verzekeringen?

 

Korting

Sluit u toch een brandverzekering af bij de bank die ook de woonlening financiert, dan krijgt u doorgaans een korting in de vorm van een lagere rentevoet. Daardoor zijn de meeste kredietnemers niet snel geneigd om de brandverzekering af te sluiten bij een andere bank of verzekeraar. Toch kan dat interessant zijn. Daarvoor moet u in eerste instantie berekenen of het voordeel van de lagere rentevoet opweegt tegen de kosten van een (vaak) duurdere brandverzekering.

Die oefening moet u ook echt voor de lange termijn maken, want in principe hangt u voor de volledige looptijd van de lening vast aan de brandverzekering. Elke verzekering is natuurlijk jaarlijks opzegbaar en het is perfect mogelijk om na het afsluiten van de lening alsnog bij een andere verzekeraar een goedkopere lening af te sluiten. Maar meestal zal u vanaf dan een hogere hypothecaire rente betalen. Of dat gebeurt en hoe hoog de eventuele rentestijging is, is vastgelegd in de kredietovereenkomst van de woonlening.

Tip: Hier kunt u offertes van brandverzekeringen opvragen

 

Premie

Staar u niet blind op de goedkoopste verzekeringspremie in de zoektocht naar een verzekeringspremie. Het komt er ook op aan om goed uit te pluizen wat er allemaal gedekt is, want op dat vlak zijn er soms grote verschillen. Een aantal dekkingen zijn wettelijk vastgelegd en die zijn in alle brandverzekeringen opgenomen. Maar daarbovenop kunnen verzekeraars ook bijkomende dekkingen of dienstverleningen aanbieden (zoals bijvoorbeeld een klusjesdienst). Ook de franchise (dat is het bedrag dat de verzekeringnemer zelf moet dragen bij een schadegeval) kan sterk verschillen. Een hogere franchise resulteert vaak in een goedkopere premie, maar dan moet u bij schade zelf wel een groter bedrag uit eigen zak betalen.

 

 

Lees ook:

Andere tips over brandverzekeringen en woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.